A váltózár az a mechanikai járművédelmi eszköz, melynek hála az autólopás gyorsan felejtőssé válik a potenciális tolvajok számára.
A sebességváltó zár elve nagyon egyszerű, az eszköz maga mégis rendkívül megbízható. A sebességváltó kart belsőleg blokkolja, így az csak egy speciális kulcs segítségével nyitható ki. Ezzel meggátolja az autó mozgatását, kivédve annak idegenkezű eltulajdonítását is.

A váltózár legnagyobb előnye a mechanikai mivoltában rejlik. Ahogy a neve is sugallja, ez az eszköz alapvetően egy sebességváltóra szerelt zár, amely tisztán mechanikusan működik.
Hogy miért jelent ez akkora előnyt? Ma már szinte az összes új autót számítógép vezérli, ez pedig nagyban megkönnyíti az eszes tolvajok munkáját. Ugyanis, ha sikerül nekik feltörniük az autó központi vezérlőrendszerét, akkor már vihetik is a gépjárművet. A sebességváltó zár nem része a központi vezérlőrendszernek. A váltózár feloldásához fizikai erőkifejtésre és rengeteg időre van szükség. Ez nem az autótolvajok pályája. Ők a lehető leggyorsabban és legcsendesebben akarnak zsákmányt szerezni. Így, ha váltózárral találják szembe magukat, inkább nem kockáztatnak, és másik préda után néznek.